7 tips om uit je dip-dagen te komen

Heb jij last van langere periodes waarin je niet lekker in je vel zit? Heb je terugkerende en langere dip-dagen en herken jij jezelf in enkele van de onderstaande kenmerken? Dan is het belangrijk om de oorzaak van het ongemak te achterhalen.

 • Je slaapt slecht.
 • Je bent al een langere tijd chagrijnig.
 • Je hebt gevoelens van angst en stress.
 • Je hebt het gevoel dat je altijd ‘aan’ moet staan.
 • Je bent interesse verloren in activiteiten die je eerder plezier en energie gaven.
 • Je hebt geen eetlust of juist een verhoogde eetlust.
 • Je komt aan of valt af.
 • Je voelt je gespannen of opgejaagd.
 • Je hebt moeite om te concentreren of vergeet vaak dingen.
 • Je emotionele toestand is veranderd. 
 • Je hebt een verhoogde hartslag en zweetaanvallen.

Het is belangrijk om jezelf de goede vragen te stellen en een blik te werpen op je leefstijl. Het wordt tijd om een paar zaken structureel te veranderen. Balans vinden in verschillende leefstijlaspecten is heel belangrijk! 

Voeding

Gezonde voeding en een gezond gewicht kunnen bijdragen aan het verminderen van stress. Probeer met zoveel mogelijk verse producten te koken, probeer te variëren in de groenten die je eet en laat pakjes en zakjes zoveel mogelijk staan.

Beweging

Zorg voor voldoende beweging en oefening. Dit kan helpen om stress te verminderen en je lichaam en geest in balans te houden.

Slaap

Een goede nachtrust is belangrijk voor het behouden van mentale en fysieke gezondheid.
Pieker je veel ’s nachts? Probeer je piekergedachten voor het slapen gaan op te schrijven, zodat je ze ‘kwijt’ bent. Piekeren in de nacht verstoort je slaap, leidt tot oververmoeidheid, concentratieverlies, onrust en het maakt je somber.

Ontspanning

Maak tijd voor ontspanning en plezier. Doe dingen die je leuk vindt en die je energie geven. Probeer stress te verminderen met bijvoorbeeld yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen

Stress

Probeer positief te denken en focus op de dingen die goed gaan in plaats van de dingen die minder goed gaan. Tobben lost niets op, omdat je vaak in een cirkeltje blijft redeneren.

Leer jezelf te relativeren. Zoek genoeg afleiding en lucht je hart regelmatig. Je doet jezelf en je lichaam er een plezier mee en zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Daarnaast zorgt het voor meer balans en plezier in je leven

Zinvol leven en kwaliteit van leven

Onderhoud sociale contacten. Het hebben van een goed sociaal netwerk is belangrijk voor mentale gezondheid. Neem ook je financiën onder de loep. Een frisse blik op je inkomsten en uitgaven kan voor veel rust in je hoofd zorgen.

Lekker in je vel zitten betekent dat je je comfortabel en gelukkig voelt in je eigen lichaam en geest. Het kan ook betekenen dat je een gevoel van welzijn en tevredenheid ervaart. Het is belangrijk om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te zijn om echt lekker in je vel te zitten.

Alle ingrediënten voor een leuk leven!

Dat wil jij toch ook? Ga hier meteen mee aan de slag met Mijn Leefstijl Journal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *