Mijn nieuwe hobby is ontspanning

Het klinkt misschien raar, maar vroeger zei ik altijd “ik hou niet van hobby’s” en ik heb ze ook niet. In mijn ogen was een hobby bijvoorbeeld verzamelen van postzegels of een muziekinstrument spelen. Iets waar je je helemaal in kan vinden en daar enkele uren per week mee bezig bent. Niets mis mee. Maar voor mij? Nee, daar had ik geen tijd voor. Ik voelde me vaak schuldig als ik niets deed. Sterker nog als Jeroen een avondje met de band ging oefenen vond ik dat best en kon ik door met mijn werk. Mijn werk vond ik een hele grote hobby. Daarnaast had ik het gezin draaiende te houden en met af en toe een uitje in het weekend vond ik het wel best.

Burn-out

Maar net als vele anderen waren er ook in ons leven tegenslagen: een burn-out, overlijden van dierbaren en ernstig ziek zijn. Dit zorgde voor veel stress met alle gevolgen van dien. Natuurlijk zijn we hier als gezin uitgekomen met elkaars hulp, en soms met hulp van buitenaf. In die periode heb ik geleerd dat ontspanning zoeken en nemen de beste medicijn is op alle gebieden van je leefstijl. Ontspanning is een belangrijk onderdeel van ons leven geworden. We hebben daar nog elke dag profijt van.

Ontspanningsactiviteiten

Een boek lezen, een kleine wandeling, even bellen met een vriendin, koken, allemaal kleine ontspanningsmomenten. En heel soms een dag op de bank hangen en Netflixen. Ook dat is nu prima. Het is juist goed voor je lichaam en brein om af en toe lekker lui te zijn en jezelf toe te staan om niets te doen. Ontspanning heet dat. Maar ontspanning kan voor ons ook iets actiever zijn. Wat dacht je van een dagje naar de spa? Lekker in de sauna en genieten van een massage en een gezonde lunch. Ook dat is voor ons een geweldige manier om onszelf te verwennen en te ontspannen.
En wat dacht je van een sportieve activiteit? Ga bijvoorbeeld eens een middagje golfen, fietsen of wandelen in de natuur. Het is niet alleen ontspannend, maar het is ook goed voor je gezondheid. Win-win!
Niets is zo lekker en belangrijk als ontspanning. Of het nu gaat om kleine of grote momenten, je kunt hier geen genoeg van krijgen.

Ontspanning is zo belangrijk

Het maakt niet uit hoe je ontspant, het belangrijkste is dat je het doet. Neem de tijd voor jezelf en ontspan. Ik verdien het, jij verdient het! En als je je schuldig voelt omdat je niets doet, onthoud dan dat ontspanning juist een belangrijk onderdeel is van een gezonde leefstijl.

Ontspanning is wanneer het lichaam en de hersenen tot rust komen. Heel simpel, geen ontspanning is geen rust.

Ontspanning helpt je om:

  1. Stress te verminderen. Door even helemaal niets te doen en je geest te laten rusten, kun je je lichaam en geest kalmeren en ontspannen. Dit kan helpen om angst, spanning en andere negatieve emoties te verminderen.
  2. je humeur te verbeteren. Als je regelmatig ontspant, kan dit je humeur en welzijn verbeteren. Je voelt je meer ontspannen, gelukkiger en meer in balans. Dit kan je helpen om beter om te gaan met uitdagingen en moeilijke situaties.
  3. je energie te verhogen. Door regelmatig ontspanning te nemen, kun je je energie niveaus verhogen. Dit komt omdat je lichaam en geest meer tijd hebben om te herstellen en op te laden. Je voelt je meer uitgerust en klaar om de dag aan te gaan.
  4. je slaap te verbeteren: Ontspanning kan ook helpen om je slaap te verbeteren. Door je lichaam en geest te ontspannen, kun je beter slapen en meer uitgerust wakker worden. Dit kan helpen om je productiviteit, creativiteit en algemeen welzijn te verbeteren.
  5. lichamelijke klachten te verminderen. Door regelmatig te ontspannen, kun je ook lichamelijke klachten verminderen. Stress kan immers bijdragen aan verschillende lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, spierspanning en pijnlijke gewrichten. Door te ontspannen, kan je deze klachten verminderen of zelfs voorkomen.

Kortom, momenten van ontspanning zorgen ervoor dat je je beter voelt.  Tijd om te ontspannen is de moeite waard!

Tips voor ontspanning

De tip voor een GoedBlik op jouw ontspanning? Daar ga je achter komen met Mijn Leefstijl Journal.  Hierin plan je jouw momenten in de bijgevoegde agenda en lees je alle informatie over waarom ontspanning zo belangrijk is in jouw levensstijl. En het bevat meer dan 50 voorbeelden ontspanningsactiviteiten, groot en klein. 

Bestel hier Mijn Leefstijl Journal

Want zeg nou zelf, wat is er nou leuker dan ontspanning als hobby hebben?

Liefs Bianca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *