4 tips om je goede voornemens vol te houden

Gisteren tijdens de lunch hoorden we twee vriendinnen met elkaar praten over hun mislukte poging van het volhouden van hun goede voornemens. We waren natuurlijk niet aan het afluisteren, maar soms vang je eens wat op. De één vertelde over de oorzaken van het mislukken en de ander wist te vertellen dat dit bij haar ieder jaar weer gebeurde.

En dat is niet zo gek. Uit onderzoek blijkt dat de meeste voornemens in de derde week van januari helaas alweer floppen. Voor ons een goed moment om hier eens met een andere blik naar te kijken. Welke waarheden zijn er uit de onderzoeken gekomen, wat ervaren anderen in onze omgeving en wat ervaren wij zelf? Oftewel, een GoedBlik op goede voornemens.

Goede voornemens

Eigenlijk hebben alle voornemens met je leefstijl te maken, want je leefstijl is letterlijk jouw manier van leven. Bij goede voornemens denk je snel aan: ik wil gezonder eten, ik wil afvallen, ik wil stoppen met roken, ik wil iedere dag wandelen, ik wil op tijd naar bed, ik wil meer tijd voor mezelf, ik wil positiever worden, ik wil meer sparen, enzovoorts.

Dit zijn een paar voorbeelden van de meeste voornemens die ruim 60% van de gevraagde mensen hebben aangegeven. Van de gevraagde mensen had 38% geen goede voornemens. Daarvan was er een verdeling van een kleine groep die geen voornemens hebben, omdat zij al weten dat ze de voornemens toch niet behalen en de andere groep gaf aan dat ze dit het hele jaar willen doen en niet alleen vanaf het nieuwe jaar.

Leefstijlverandering

Het woord voornemens wordt in december en januari het meest gebruikt. Natuurlijk heeft dit woord het hele jaar door dezelfde betekenis, maar in andere maanden wordt vaker mijn doel, intentie, beslissing of besluit gebruikt. Ondanks dat ze dezelfde betekenis hebben, geven deze woorden toch meer kracht, want je bent iedere dag, bewust en onbewust, bezig met jouw manier van leven. Feitelijk verander je dus iedere dag, het hele jaar door.

Verandering draait om keuzes die je maakt op het moment dat ze voor jou echt belangrijk zijn. Wil je iets veranderen, dan zul je gewoontes moeten aanpassen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gedragsverandering is hard werken en herhalen, herhalen, herhalen. Nieuwe gewoontes aanleren duurt gemiddeld zo’n dertig dagen.

We geven je graag tips om leefstijl verandering vol te houden:

  • Bedenk wat je wilt veranderen en waarom het belangrijk voor je is
    Verandering in je leefstijl lukt alleen als je er zelf echt achter staat. Maak ook een duidelijk plan voor hoe je jouw doelen gaat behalen.
  • Maak je doelen niet te groot
    Wil je meer bewegen? Start dan met iedere dag een klein rondje wandelen en bouw dit langzaam uit. Dat is makkelijker vol te houden dan drie dagen in de week naar de sportschool gaan, als je eerst helemaal niet ging. Wil je gezonder eten? Probeer dan, bijvoorbeeld, eerst je wit brood te vervangen door volkorenbrood. Zit dit er helemaal in? Dan ga je naar volkorenpasta in plaats van witte pasta. Stap voor stap is het makkelijker vol te houden.
  • Wees niet te streng voor jezelf
    Verandering gaat met vallen en opstaan, dus wees niet te streng voor jezelf. Lukt het een dag even niet, geen probleem. De week heeft genoeg dagen, dus de volgende dag pak je het gewoon weer op. Het kan helpen om je successen en minder goede dagen bij te houden in een planner. Ons leer- en werkboek ‘Mijn Leefstijl Journal’ helpt je zeker bij alle aspecten van jouw leefstijl.
  • Beloon jezelf
    Je bent hartstikke goed bezig en dat mag beloond worden. Beloon jezelf niet alleen bij grote successen, ook de kleine successen mogen gevierd worden. Bedenk voor jezelf waarmee je
    jezelf wilt belonen, dan heb je iets om naar uit te kijken!

Er zijn natuurlijk ook mensen bij wie het wel lukt om de goede voornemens vol te houden. Zij hebben een duidelijk doel en plan om hun leefstijl te veranderen. Een duidelijk doel kan je leven richting geven. Dan weet je weer beter waar je nu staat en wie je wilt zijn. En niet alleen in de eerste drie weken van het jaar, maar het hele jaar door.

Hoe zit het met jou? Ben jij nog goed bezig, doe je niet aan goede voornemens of ben je nu misschien getriggerd om nu met een andere blik te werken aan je leefstijl? Leuk als je dit ons hieronder laat weten en mocht je een vraag hebben dan helpen we je graag!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *